ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Σκόπια: Η Ελλάδα της πουλά λιγνίτη και μαζούτ αντί να τα χρησιμοποιήσει για φθηνή παραγωγή ενέργειας

 

Σκόπια: Η Ελλάδα της πουλά λιγνίτη και μαζούτ αντί να τα χρησιμοποιήσει για φθηνή παραγωγή ενέργειας
Σκόπια: Η Ελλάδα της πουλά λιγνίτη και μαζούτ αντί να τα χρησιμοποιήσει για φθηνή παραγωγή ενέργειας

Σκόπια: Η Ελλάδα της πουλά λιγνίτη και μαζούτ αντί να τα χρησιμοποιήσει για φθηνή παραγωγή ενέργειας





Τα Σκόπια συμφώνησαν χθες Τρίτη να προμηθευτεί από την Ελλάδα 1.000.000 τόνους λιγνίτη και 250.000 τόνους μαζούτ για τις ανάγκες επιπλέον παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της κρατικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ESM, Βάσκο Κοβάτσεφσκι.

Θα καλύψει τις ανάγκες μας

Χθες, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συνάντηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι με τον έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια συνέντευξής του την ίδια μέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Telma, ο Βάσκο Κοβάτσεφσκι ανέφερε ότι ο λιγνίτης θα καλύψει κυρίως τις ανάγκες στις εγκαταστάσεις παραγωγής της Μπίτολα, αλλά μέρος των ποσοτήτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Οσλομέι, ενώ το μαζούτ στη θερμοηλεκτρική μονάδα του Νεγκοτίνο.

«Σήμερα (σ.σ.: χθες) συμφωνήσαμε για τους επόμενους 12 μήνες να παραλαμβάνουμε περίπου 80.000 τόνους άνθρακα το μήνα, κυρίως για τις ανάγκες της Μπίτολα, αλλά μέρος των ποσοτήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το Οσλομέι.

«Σε ανταγωνιστική τιμή»

»Σε 12 μήνες πρέπει να παραλάβουμε ένα εκατομμύριο τόνους λιγνίτη σε ανταγωνιστική τιμή. Πιστεύουμε ότι με αυτές τις ποσότητες θα ικανοποιήσουμε τις πρόσθετες ανάγκες για την κάλυψη παραγωγής της επιπλέον απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

»Οσον αφορά το μαζούτ, η τιμή είναι ρυθμισμένη και σήμερα (χθες) συζητήσαμε για ποσότητες που θα χρειαστούν από τον Νοέμβριο έως το τέλος Απριλίου, για επτά μήνες.

»Θα απαιτηθούν 30.000 – 35.000 τόνοι τον μήνα ή συνολικά 250.000 τόνοι την περίοδο που θέρμανσης. Από αυτά, το 80-90 τοις εκατό προορίζονται για τον θερμοηλεκτρικό σταθμό στο Νεγκοτίνο, αλλά μέρος των ποσοτήτων θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τη Μπίτολα και το Οσλομέι», είπε ο γενικός διευθυντής της ESM.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου φέτος είχε συναφθεί συμφωνία για την αγορά 144.000 τόνων μαζούτ και η συμφωνία αυτή διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Κοβάτσεφσκι

Η ενεργειακή κρίση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις προοπτικές της πολυεπίπεδης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και, ειδικότερα, σε θέματα υποδομών, καθώς και στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και ενίσχυσης της διασύνδεσης.

Πηγή

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥΛΑ ΤΟΝΟΥΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΜΑΖΟΥΤ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΘΗΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.

7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.

7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.

7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.

7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.

7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.

7.6.  Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.

7.7.  Για  να  υλοποιηθεί  ένας  τέτοιος  σχεδιασμός  χρειάζεται  χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.

7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.

7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.

Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

ΚΟΙΝΟΝΙΚΑ ΔΙΚΤΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ - ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ