Έρευνα για απάτες και ξέπλυμα χρήματος κάνουν οι εισαγγελικές αρχές στην Γαλλία σε βάρος πέντε μεγάλων τραπεζών. (Το ντόμινο έχει ξεκινήσει)
Η Γαλλία ξεκίνησε έρευνα στα κεντρικά γραφεία πέντε τραπεζών στην πρωτεύουσα του Παρισιού ως ύποπτη φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το γαλλικό δικαστικό ίδρυμα Parquet National Financier (PNF) ερευνά τις τράπεζες Societe Generale, BNP Paribas, Exane, Natixis και HSBC
Το PNF έκανε έφοδο στα κεντρικά γραφεία αυτών των τραπεζών στην περιοχή La Defense με την αιτιολογία ότι ξεπλύνουν χρήματα και φοροδιαφεύγουν με υψηλό ποσοστό.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προκαταρκτικών ερευνών που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021.
Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν αρχεία που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος και την υψηλή φοροδιαφυγή αυτών των τραπεζών σε σχέση με το “Cum-Ex” — ένα σκάνδαλο φοροαποφυγής με στόχο την αποφυγή του φόρου μερισμάτων για ξένους μετόχους.
Η εισαγγελία ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα το 2021, αφού η εφημερίδα Le Monde ανέφερε το 2018 ότι οι τράπεζες προκαλούσαν ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Γαλλία κάθε χρόνο με αυτόν τον τρόπο.
Παρόμοιες έρευνες έχουν ξεκινήσει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ολλανδία.
Το Cum-Ex εκτιμάται ότι κόστισε 140 δισεκατομμύρια ευρώ (151,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σε 20 χρόνια σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
* Γράφει ο Gokhan Ergocun από την Κωνσταντινούπολη.
Στο στόχαστρο του τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων του Δικαστηρίου στο Παρίσι (PNF) έχουν μπει οι Societe Generale SA, BNP Paribas SA, HSBC Holdings Plc, Natixis SA καθώς και η μονάδα Exane της BNP. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι φορολογική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με πληρωμές μερισμάτων.
Τα πρόστιμα που προβλέπονται αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες προβλέπονται να ξεπεράσουν συνολικά το το 1 δισ. ευρώ. Και στα πέντε ιδρύματα μπήκαν σήμερα ερευνητές των εισαγγελικών αρχών για να ολοκληρώσουν τις έρευνες με βάση έγγραφα που θα βρουν. Οι προκαταρκτικές έρευνες άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2021, δήλωσε ο εισαγγελέας.
Οι αρχές ερευνούν την στρατηγική αρμπιτράζ μερισμάτων γνωστή ως Cum-Cum, όπου οι μέτοχοι μεταβίβαζαν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα σε επενδυτές με έδρα το εξωτερικό για να αποφύγουν τον φόρο μερισμάτων. Οι επενδυτές κατείχαν τις μετοχές κατά την περίοδο που καταβάλλονταν τα μερίσματα και είτε δεν φορολογούνταν είτε οι φόροι επιστρέφονταν. Στη συνέχεια πωλούσαν τους τίτλους πίσω στον αρχικό ιδιοκτήτη και το ποσό της διαφοράς μοιραζόταν μεταξύ των μερών.
Οι εκπρόσωποι της BNP, της HSBC και της Natixis δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια. Εκπρόσωπος της SocGen επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα είναι αντικείμενο έρευνας.
Οι έφοδοι έρχονται να επιδεινώσουν το ήδη αρνητικό κλίμα γύρω από τον τραπεζικό κλάδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με την διάσωση της Credit Suisse Group AG και την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ.
Στην έρευνα σήμερα συμμετείχαν 16 τοπικοί δικαστές, περισσότεροι από 150 ερευνητές και 6 εισαγγελείς από την Κολωνία, καθώς όπως φαίνεται το κύκωμα περνούσε από την Γερμανία.
Ένας έμπορος σε μια γερμανική δίκη για παρεμφερή με το Cum-Cum διαδικασία, το Cum-Ex είχε δηλώσει το 2019 ότι η δεύτερη είναι πιο κερδοφόρα, αλλά η πρώτη ήταν πολύ πιο διαδεδομένη, ιδίως στις διατραπεζικές συναλλαγές, καθώς οι νομικοί κίνδυνοι θεωρούνταν πολύ χαμηλότεροι.
ΠΗΓΗ aa.com
Τι είναι οι συναλλαγές Cum/ex το σκάνδαλο η ληστεία
Σκάνδαλο «Cum – ex»: Μία (ακόμα) πανευρωπαϊκή φορολογική κλοπή δεκάδων δισ.
Cum-Cum και Cum-Ex: Οι συναλλαγές πίσω από το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στη Γερμανία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου