ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Post Top Ad

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Σοκ και δέος στον Παγασητικό μετά τις διπλές πλημμύρες & τη μικροβιολογική επιβάρυνση!!!


 



Σοκ και δέος στον Παγασητικό μετά τις διπλές πλημμύρες & τη μικροβιολογική επιβάρυνση!!!






 Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ‘ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ ΚΟΛΠΟ’ 2023-2026» 

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου: Καθηγητής Δημήτριος Βαφείδης.

Πολυπληθής επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπήκε στον κόλπο και ξεκίνησε έρευνα- Εντός της εβδομάδας τα πρώτα αποτελέσματα για τα ψάρια
Σοκ και δέος… προκαλεί η εικόνα του Παγασητικού Κόλπου, μετά τις διπλές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μέσα σε ένα μήνα και τη μικροβιολογική επιβάρυνση που συνεχίζει να δέχεται από τον βιολογικό της Λάρισας, μέσω του Πηνειού και του ανοιχτού θυροφράγματος της Κάρλας. Πολυπληθής επιστημονική ομάδα που μπήκε για έρευνα στον Παγασητικό την περασμένη Παρασκευή, επέστρεψε σοβαρά προβληματισμένη, περιμένει όμως τα αποτέλεσμα των αναλύσεων δειγμάτων που έλαβε σε νερό, ίζημα και ψάρια, πριν αποφανθεί με επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο για την κατάσταση του κόλπου.
Περιγραφές για την κατάσταση του κόλπου είναι συγκλονιστικές. Ογκοι φερτών υλικών που από μακριά μπορεί κανείς να τους μπερδέψει με… νησί, άπειρα πλαστικά στο δυτικό τμήμα προς Αγχίαλο, νεκρές αγελάδες να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, δέντρα ολόκληρα, καταγράφονται σε βίντεο…
Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά το περιβάλλον του Παγασητικού, μιλούν για έναν τελείως… διαφορετικό κόλπο. Υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον τα 2/3 του έχουν επιβαρυνθεί κι ότι έχει αλλάξει ακόμη και το ίδιο το χρώμα του.

ΔΕΙΤΕ:Το πόρισμα για την καταστροφή στη Θεσσαλία….

Τα παραπάνω είναι όμως μόνο όσα βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Για την πραγματική κατάσταση του Παγασητικού, αναμένεται να αποφανθεί ερευνητική ομάδα του καθ’ ύλιν αρμοδίου τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.
Επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από θαλάσσιους βιολόγους, ιχθυολόγους και γενετιστές, μπήκαν με μηχανότρατα και προχώρησαν σε δειγματοληψίες από τρεις διαφορετικούς σταθμούς. Πήραν δείγματα ψαριών τα οποία θα στείλουν προς ανάλυση στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας και από εκεί σε εταιρεία για καύση και ταυτόχρονα έλαβαν δείγματα τόσο από το νερό όσο και από το ίζημα.
Φειδωλοί οι επιστήμονες
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, είναι ο καθηγητής θαλάσσιας βιοποικιλότητας του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Βαφείδης. «Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων» το μόνο που δήλωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την πρώτη έρευνα που έγινε την περασμένη Παρασκευή.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και θα αφορούν τα ψάρια και αν είναι βρώσιμα.
Οι αναλύσεις θα γίνουν στο καθ’ ύλιν αρμόδιο εργαστήριο της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διευθυντής είναι ο ίδιος ο πρύτανης του ιδρύματος, Χαράλαμπος Μπιλλίνης.
Υπεύθυνες απαντήσεις στη διγλωσσία
Και θα απαντήσουν στην αγωνία εκατοντάδων αλιέων αλλά και εμπόρων και καταναλωτών, που εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι με τη διγλωσσία που επικρατεί γύρω από ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που συνδέεται άμεσα τόσο με την επαγγελματική τους επιβίωση όσο και με τη δημόσια υγεία.
Ηταν πρώτος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, που είχε υποστηρίξει χωρίς μετρήσεις, ότι «δεν τίθεται ζήτημα καταλληλότητας των νερών» και ότι το πρόβλημα των αλιέων είναι… οι φερτές ύλες που εμποδίζουν τις εργασίες.
Στην δήλωση του κ. Κελέτση είχε αντιδράσει και μάλιστα έντονα η Ενωση Ελλήνων Χημικών, η οποία επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες αργότερα, όταν ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, έβαζε μπροστά τη ΔΕΥΑΜΒ για δειγματοληψίες και αναλύσεις, που έδειξαν μεγάλη επιβάρυνση των θαλάσσιων νερών σε ολικά κολοβακτηροειδή, e-coli και εντερόκοκκους. Ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση έδειξαν τα δείγματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το θυρόφραγμα της Κάρλας, το οποίο ο κ. Μπέος ζήτησε να κλείσει και προειδοποίησε με δυναμική κινητοποίηση 5.000 πολιτών.
Σημειώνεται ότι για τον Παγασητικό Κόλπο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα.
Αναμενόμενες οι πολυποίκιλες επιπτώσεις
Από την πρώτη πάντως στιγμή, ο κ. Βαφείδης, είχε μιλήσει για πολυποίκιλες επιπτώσεις στον Παγασητικό Κόλπο, που μάλιστα θα αποτελέσουν αντικείμενο μακροχρόνιας έρευνας. Είχε εγκαίρως συστήσει μάλιστα να αποφευχθεί τόσο το κολύμπι όσο και το ψάρεμα.
Αμέσως μετά τις πρώτες πλημμύρες και την εικόνα του Παγασητικού με την φερτή ύλη που κατέληξε μέσα σε αυτόν, ο κ. Βαφείδης είχε προβλέψει ανατροπές στον Παγασητικό. Μετά τις δεύτερες πλημμύρες η επιβάρυνση εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη.
Όπως είχε εξηγήσει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επιπτώσεις υπάρχουν σε τέσσερα επίπεδα, στη στήλη του νερού, στον πυθμένα του κόλπου, στο οικοσύστημα και στην τροφική αλυσίδα.
«Ο όγκος του νερού που εισήλθε στον Κόλπο μεταβάλλει παράγοντες όπως η αλατότητα και η θερμοκρασία που μειώνεται. Μειώνεται επίσης το οξυγόνο και θα έχουμε νεκρώσεις, εξαιτίας των λυμάτων και των οργανικών υλών που έχουν πέσει στη θάλασσα. Επίσης, αλλοίωση θα έχουμε και σε επίπεδο φωσφορικών και νιτρικών», σημείωνε ο κ. Βαφείδης.
Στη θάλασσα όμως δεν κατέληξε μόνο νερό. Η λάσπη έχει συμπαρασύρει ρύπους, βιομηχανικά, αστικά και γεωργικά λύματα αλλά και εκπλύσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Μετέφερε επίσης και υλικά, όπως κορμοί δέντρων. «Αυτά θα έχουν επίπτωση στον πυθμένα του Παγασητικού. Το ίζημα θα καθίσει στον πυθμένα και όλοι οι οργανισμοί θα νεκρώσουν, όπως σφουγγάρια, αχινοί, φύκη», είχε αναφέρει και είχε μιλήσει για αλλοίωση των παράκτιων οικοτόπων αλλά και επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα.
Σύμφωνα με τον κ. Βαφείδη, πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο και πρωτοφανές φαινόμενο για το οποίο θα απαιτηθεί μακροχρόνια έρευνα. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Θα απαιτηθεί όμως μακροχρόνια παρατήρηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:“Βισκαδουράκης: Οι εισπρακτικές – κράτος δεν επέστρεψαν σε όλους όσους δικαιούνται τις ακατάσχετες αποζημιώσεις της πλημμύρας!!!

ΕΝΩΘΕΙΤΕ-ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ:https://www.artemis-sorras.gr/

Ε.ΣΥ. – ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ & ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

ΠΟΛΗ: ΛΑΡΙΣΑ, ΟΔΟΣ: ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ 3-5,
Τ.Κ. 41221, ΕΛΛΑΣ
ΤΗΛ. 2411 103182 EMAIL : kpd.thes.ke@gmail.com
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ_ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

ΚΟΙΝΟΝΙΚΑ ΔΙΚΤΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ - ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ